Toen Tjitske Dijkstra (1962) in mei 2015 een kringloopwinkel binnenging en daar een paar borduurschilderijtjes naast elkaar zag hangen, was zij gelijk verkocht. Ze werd gepakt door de intense kleuren, die in menig schilderijtje terugkomen.
Sindsdien is ze een verwoede verzamelaar geworden van borduurschilderijen. Inmiddels wordt haar kring van vrienden, kennissen, collega’s die mee helpen zoeken groter. Regelmatig krijgt ze een foto van een schilderijtje ergens in Nederland met de vraag: “Is dit wat?” Zo heeft ze in de afgelopen jaren honderden borduurwerken in haar bezit. Met die borduurwerken bekleedt zij stoelen en banken. Zij maakt o.a. jassen, jurken en tassen met daarin borduurwerken verwerkt. De jassen en jurken draagt zij zelf. Zo is ze haar eigen visitekaartje. Ze vindt het een uitdaging om die verstofte borduurwerken nieuw leven in te blazen.
Creatief bezig zijn heeft Tjitske Dijkstra haar hele leven al gedaan. Zij heeft toneel gespeeld, geregisseerd, ze schrijft gedichten, heeft zelf musicals geschreven, organiseert culturele evenementen (het midwinterfestival op Schiermonnikoog komt van haar hand) en heeft de actie geïnitieerd om 298.000 origami kraanvogels te verzamelen ter nagedachtenis aan de 298 slachtoffers van de MH17. Met die 298.000 kraanvogels heeft ze twee exposities gehad in Emmen (2017) en Hilversum (2018). Je kunt wel zeggen dat ze een creatieve duizendpoot is.
Hieke Raap, een vriendin en tevens collega van Tjitske, zat in de MH17. Na haar dood heeft Tjitske Dijkstra een pelgrimstocht van 1000 km gelopen en heeft daarna besloten minder te gaan werken om zodoende ook tijd te kunnen besteden aan “de kunsten”.
Tjitske is rekendocent op het ROC Alfa-College te Groningen.
In het Martini Ziekenhuis in Groningen staat sinds 2017 een bank van haar hand. De “Uit en Thuis” bank staat vanaf februari 2017 op deze plek tentoongesteld en is in februari 2019 door het Martini Ziekenhuis aangekocht. “Hij heeft zijn plek veroverd” is het oordeel van de kunstcommissie.
De bank is uitgegroeid tot een sociaal-maatschappelijk kunstproject. Middels een gedicht worden mensen uitgenodigd op de bank plaats te nemen én de wereld even aan zich voorbij te laten gaan. Er ligt een gastenboek bij, waar zij hun verhaal in kwijt kunnen. De bank is inmiddels een begrip.
Wilt u contact met Tjitske Dijkstra of wilt u meer van haar weten, dan mag u haar altijd mailen: tjitske.dijkstra@kpnmail.nl